Tänk dig en arbetsplats där ingen vågar säga vad de tycker. Där idéer aldrig når fram, brister aldrig rapporteras och problemen växer under ytan. Detta är tystnadskulturens mörka verklighet – en arbetsmiljö präglad av rädsla, osäkerhet och tystnad och ett ledarskap som är konflikträdd.
Men vad är egentligen tystnadskultur, och varför är det så farligt & dränerande för ett bolag?
Vad är tystnadskultur?
Tystnadskultur uppstår när medarbetare och chefer undviker att ta upp problem eller ifrågasätta beslut av rädsla för konsekvenser. Det kan handla om allt från att inte våga kritisera en farlig och destruktiv arbetsmiljö till att tyst acceptera orimliga krav och dåligt ledarskap & styrning.
Konsekvensen? Selektiv information. Bara det som är ”bekvämt” för organisationen lyfts fram, medan viktiga problem ignoreras. Tystnadskulturen kan finnas i hela organisationen eller vara knuten till en enskild chef eller avdelning, men den märks så fort du tar steget in på bolaget.
Hur uppstår tystnadskultur?
Det finns flera faktorer som kan bidra till att tystnadskultur växer fram:
- Stark hierarki: När beslutsfattandet är toppstyrt och de anställda känner att deras åsikter inte spelar någon roll och ingen lyssnar.
- Rädsla för repressalier: Medarbetare är tysta av rädsla för att bli utskällda, degraderade eller utfrysta om de säger något obekvämt-straffas i det dolda helt enkelt
- Brist på dialog och kommunikation: Om ledningen inte skapar utrymme för feedback och öppen kommunikation, känner de anställda sig osynliga och det finns ingen styrning och flertalet ”grå zoner”.
- Snabba förändringar: Flertalet omorganisationer på kort tid och kulturella krockar kan skapa en miljö där osäkerhet och missförstånd frodas och ”snacket” går igång.
Effekter av tystnadskultur
Tystnadskultur påverkar inte bara individen utan också organisationen och bolaget negativt som helhet. Nedan kan vara del av konsekvenserna:
- Försämrad hälsa: Medarbetare som inte vågar uttrycka sig kan drabbas av stress, utbrändhet och minskat självförtroende.
- Minskad produktivitet: Kreativitet och innovation stagnerar när ingen vågar komma med nya idéer eller påtala brister & tystar varandra och fryser ut..
- Allvarliga risker: Säkerhetsproblem och etiska brister kan eskalera när de inte lyfts i tid.
Susanne Hydén, författare till boken ”Tystnadens pris”, jämför tystnadskultur med att befinna sig i en skadlig relation. ”Det sker steg för steg. Du börjar tvivla på dig själv och anpassar dig för att passa in – även om det innebär att du tystar din egen röst.”
Hur bryter man tystnadskulturen?
Att skapa en arbetsplats fri från tystnadskultur kräver ett aktivt arbete från både chefer och medarbetare. Nedan är några konkreta åtgärder:
- Skapa en kultur av öppenhet: Uppmuntra feedback och visa att det är tryggt att lyfta problem och idéer, ett förslag kan vara att arbeta med operational excellence (Lean ) och deras principerna – Exemple: Rätt från mig-ständiga förbättringar-behov styrt flöde – standalisera -delaktighet -öppenhet -gemenskap – uppnårliga mål mm
- Utbilda om tystnadskultur: Gör medarbetarna medvetna om fenomenet och dess konsekvenser och genomför workshops samt AKA (Arbetsklimatsanalyser) men framförallt var närvarande och inlyssnande -du kan ta på en tystnadskultur i ett bolag-tro mig.
- Stärk medarbetarnas röster: Skapa forum där alla känner sig hörda, oavsett roll i bolaget.
- Var en ambassadör & förebild: Som ledare är det viktigt att visa öppenhet, vara tillgänglig och själv våga ta emot utvecklingsfeedback.
- Ta itu med konflikter tidigt: Hantera konflikter på ett konstruktivt sätt så att de inte skapar en miljö av rädsla och misstro.(känns det i magen -agera direkt men inte på känslor utan med jag budskap. 8jag upplever att osv….
Tystnadskultur kan kännas som ett låst system och hur skall vi någonsin tas oss igenom, men förändring är möjlig.
Det kräver mod – både från individer som vågar lyfta problemen och från ledare som är villiga att lyssna och agera och utmanan- uppåt & nedåt i organisationen.
Citat från Susanne Hydén:: ”Du är inte ensam, du är inte galen, och du förtjänar bättre.” Genom att öppna upp för dialog och transparens kan arbetsplatser bli trygga, produktiva och inspirerande miljöer där alla vågar göra sin röst hörd, men viktigt med tydlighet och policys så att det ej missbrukas och skapas motsatt effekt för att det finns inofficiella ledare.
Varningssignaler på tystnadskultur
- Chefer ignorerar eller förminskar medarbetares oro och feedback.
- Rädsla för att göra misstag eller bli straffad.
- Brist på tillit och öppen dialog mellan kollegor och ledning.
- Anställda som slutar rapportera avvikelser eller problem
- Quiet quiting .
Tips för att motverka tystnadskultur
- Skapa strukturer/möten för regelbunden feedback (chef -medarbetare-grupp). Ett förslag kan vara bromöten där man som grupp sitter i en ring och ger och tar feedback – väldigt effektfullt tro mig.
- Bygg relationer genom vardaglig kommunikation och samhörighet-se individ/ledare.
- Lyft fram exempel där öppenhet lett till förbättringar ur olika perspektiv
- Visa uppskattning för dem som vågar säga ifrån.
Att bryta tystnaden är inte lätt, men det är nödvändigt för att skapa en arbetsplats där både människor och verksamheten kan utvecklas och att alla mår bra och ”vill gå till arbetet” utan att behöva känna sig utsatt.